Zomerse temperaturen, dikke buik en dikke benen… Of toch niet?

Daar zit ik dan de hele week 30+ graden en hoogzwanger. Toen ik nog aan het werk was droeg ik mijn steunkousen heel braaf, maar sinds ik met verlof ben draag ik toch veel jurkjes (het zit gewoon het lekkerste!) en dan zien die steunkousen er toch niet al te mooi uit en ze gaan ook steeds moeizamer aan met die bolle buik, dus ben ik ze een beetje vergeten! 

Ongeveer 50-80% van alle zwangere houden tijdens de zwangerschap vocht vast, voornamelijk in het laatste trimester. Tijdens de warmte wordt dit vaak nog wat meer. Het hoort erbij… Ik hoor het de verloskundige en iedereen in mijn omgeving nog zeggen… Doe je niks aan…

Maar wacht eens even, wat doet dat voor mijn lijf? Krijg ik hier niet spataderen van? Waarom is dit “normaal”? Oh en alle klachten die erbij komen kijken moet je ook maar voor lief nemen! Die zware, vermoeide benen en tintelingen vooral ’s avonds in bed… Gets, dat voelt helemaal niet fijn!

Tijd om de literatuur in te duiken! Tijdens de zwangerschap worden de bloedvaten extra belast. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wand van je bloedvaten extra kunnen uitrekken om ruimte te maken voor het extra bloed dat je lichaam produceert (tot 20% extra bloed wordt er aangemaakt tijdens je zwangerschap). En daarnaast wordt je ook zwaarder en drukt je baby op het bekkengebied waardoor het lichaam het zwaarder krijgt met het rondpompen van al dat bloed (incl. vocht).

Wanneer de bloedvaten extra uitrekken kan het ertoe leiden dat de kleppen in de aders niet meer goed sluiten. Het bloed komt dan niet goed omhoog en hoopt zich op in het vat. Hierdoor kan er vocht lekken in het omliggend weefsel en ontstaat er oedeem. Oedeem kan zorgen voor klachten als tintelingen, onrustige, zware en vermoeide benen. Dit kan vervelend aanvoelen.

Wanneer je bevallen bent zal de rekbaarheid van de bloedvaten, het extra bloed en je gewicht zich weer stabiliseren waardoor vaak alle problemen weer verdwijnen. Maar het kan ook zijn dat zo’n bloedvat permanent beschadigd raakt en niet meer goed functioneert, dan spreken we van een spatader. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt spataderen tijdens hun eerste zwangerschap en nog meer vrouwen tijdens de tweede zwangerschap.

Of je spataderen tijdens je zwangerschap krijgt of niet is veelal genetisch vastgelegd, maar dat betekent niet dat je er zelf geen invloed op hebt! Zo kun je onder andere:

  • Zorgen dat je voldoende in beweging blijft.
  • Proberen niet te lang achter elkaar te zitten of te staan
  • Je benen regelmatig hoog te leggen
  • Het voeteinde van je bed iets omhoog zetten
  • Voldoende te drinken
  • Geen hakken schoenen dragen

En dan nu die steunkousen van mij! Steunkousen (officieel therapeutisch elastische kousen) zorgen voor druk van buitenaf, hierdoor sluiten de kleppen van de bloedvaten beter, wordt de werking van de spierpomp ondersteund en blijft de doorstroming beter. Preventief steunkousen dragen klinkt dus zo gek nog niet. Het is geen garantie uiteraard want genetische aanleg kan erg koppig zijn maar het helpt zeker en ik merk duidelijk het verschil! Weinig tot geen vocht en veel minder klachten. Voor je zwangerschap heb je maar een dunne kous nodig, je ze in allerlei kleuren en motieven krijgen wat het een stuk minder vervelend maakt om ze te dragen!

Dus nu lekker in het zonnetje, ingesmeerd en wel met mijn kousen aan natuurlijk!

Steunkousen
Lieve groet van mijn dikke buik! Joëlle

Laat een reactie achter