Littekens

Bij de meeste mensen blijft er na de wondgenezing een normaal litteken over. Dit is een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de huidskleur. Echter kan de wondgenezing ook anders verlopen. Er kunnen dan andere soorten littekens ontstaan, zoals het atrofisch litteken, hypertrofisch litteken of het keloïdaal litteken.

Bij het atrofische litteken is de huiddikte onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken. De hypertrofische littekens zijn brede, roze/rode littekens. Bij de wondgenezing is te veel weefsel gevormd, waardoor het litteken bovenop de huid ligt. Een keloïdaal litteken is te vergelijken met een hypertrofisch litteken, maar groeit over de grenzen van het wondgebied heen.

Behandeling

De huidtherapeut behandelt klachten die zich kunnen voordoen bij een litteken: verdikking, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Behandelingsaanbod Dermea

Littekenmassage

Door middel van een speciale massage kunnen littekens soepeler worden en kan de verkleving zoveel mogelijk worden opgeheven. Eventuele pijn en roodheid zullen hierdoor afnemen.

Taping

De tape heeft een liftende werking op de huid, hierdoor ontstaat er meer ruimte onder de huid. Dit zorgt ervoor dat klachten als pijn en jeuk verminderen en het stimuleert de afvoer van lymfevocht.

Chemische peeling

Wanneer normale littekens cosmetisch storend zijn, kunnen deze egaler gemaakt worden met behulp van een chemische peeling. Deze peeling stimuleert de doorbloeding, wat zorgt voor vernieuwde collageenaanmaak en verbetering van de huidelasticiteit. Hierdoor wordt het litteken steeds mooier.

Siliconenpleister

Deze zorgt ervoor dat het litteken kleiner, vlakker, soepeler en minder rood wordt. Klachten als jeuk en pijn kunnen ook verminderen.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie helpt bij het verbergen van het litteken. De crème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur.

Afbeelding met een groot litteken

De behandeling

De huidtherapeut behandelt klachten die zich kunnen voordoen bij een litteken: verdikking, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.