Ouderdomswratten en fibromen

Verruca seborrhoica zijn de meest voorkomende benigne huidtumoren. Ze verschijnen vaak vanaf de leeftijd van ongeveer 40 jaar en het aantal neemt toe met de leeftijd. Welke kan varieeren van enkele tot honderden. Voorkeurslocaties zijn het bovenste deel van de romp, het gelaat (met name rond de slapen) en de handruggen. Het uit zich in huidkleurige, lichtbruine, donkerbruine of zwarte plekken die op de huid lijken te liggen. De verruca seborrhoicae (ouderdomswrat) lijken op een wrat, maar zijn dit niet. De precieze oorzaak van het ontstaan van verruca seborrhoica is onbekend. Bij mensen die veel in de zon komen is het aantal verrucae groter en ontstaan de verrucae op jongere leeftijd. Verder speelt erfelijkheid ook een rol.

Een fibroom is een klein goedaardig gezwel van bindweefsel. Dit zijn zachte bobbeltjes die op het hele lichaam kunnen voorkomen, maar vooral in de hals, onder de oksels, in de liezen of op het bewegende ooglid. Het lijkt soms of het fibroom een steeltje heeft. Daar komt de naam ‘steelwratjes’ vandaan, maar ook dit zijn geen wratjes.

Behandeling

Wanneer u last heeft van verruca seborrhoica is het verstandig om eerst langs uw huisarts te gaan zodat deze de plekken kan beoordelen. Wanneer alle plekken goedgekeurd zijn kan de huisarts u doorverwijzen naar de huidtherapeut.

Een fibroom lijkt misschien gemakkelijk te verwijderen, maar het is belangrijk dat de gehele fibroom verwijderd wordt. Wanneer dit niet het geval is zal de fibroom namelijk gewoon weer aangroeien.

Behandelingsaanbod bij Dermea

Curreteren

Met een currete (ook wel scherpe lepel genoemd) schrapen wij als het ware de verrucae ervan af. Hierdoor ontstaat een schaafwond, welke snel en zonder rest verschijnselen geneest.

Coagulatie

Bij fibroom kunnen we doormiddel van coagulatie het steeltje doorbranden, hierdoor zal de fibroom eraf vallen waarna er een kleine wondje overblijft. Dit wondje zal snel en zonder rest verschijnselen genezen.

Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof die de plekjes geheel pijnloos bevriest. Vervolgens zal er een korstje ontstaan welke na enkele dagen eraf zal vallen. Onder deze korst vandaan komt nieuwe huid tevoorschijn.

Ouderdomswratten

De behandeling

Wanneer u last heeft van verruca seborrhoica is het verstandig om eerst langs uw huisarts te gaan zodat deze de plekken kan beoordelen. Wanneer alle plekken goedgekeurd zijn kan de huisarts u doorverwijzen naar de huidtherapeut.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Resultaat van de behandeling

Voor- en nabehandeling ouderdomswratten

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.