Lipoedeem is een aandoening waarbij er sprake is van een verstoorde vetverdeling in de benen, billen, heupen en/of armen. De vetcellen trekken vocht aan, daarom de naam ‘lipoedeem’. De aandoening kenmerkt zich door het voordoen aan beide benen en de abrupte stop boven de enkels, dit wordt ook wel het cuff sign genoemd. Het is een chronische progressieve aandoening die zich vaak uit aan het eind van de puberteit of bij andere hormonale veranderingen. De oorzaak van lipoedeem is tot nu toe onbekend. Wel weten we dat het voornamelijk bij vrouwen voorkomt en lijken zowel erfelijke als hormonale factoren een rol te spelen in het ontstaan.
Lipoedeem kenmerkt zich door de afwezigheid van zwelling in hand, voetruggen, polsen en enkels. Er ontstaan als het ware putjes in de huid die in volksmond worden aangeduid als de ‘sinaasappelhuid’. Wanneer een patiënt met lipoedeem gewicht probeert te verliezen valt het bovenlichaam wel af, maar het onderlichaam en indien aangedaan de armen niet of nauwelijks. Ook verschilt vaak de kledingmaat tussen boven en onderlichaam 2 à 3 maten. Door de kwetsbaarheid van het weefsel ontstaan er makkelijker bloeduitstortingen. Patiënten hebben vaak een verminderde spierkracht en gewrichtsklachten als gevolg van het lipoedeem en ook de voetstand kan afwijkend zijn. Ook klagen patiënten vaak over gevoelige koude benen en krampen. Daarnaast kan er zwelling door vocht ontstaan die verergert in de loop van de dag of bij warmte waardoor een vermoeid gevoel in de benen ontstaat.
Hierboven hebben we het alleen over de fysieke klachten die lipoedeem met zich mee brengt. Maar patiënten met lipoedeem kunnen ook psychosociale klachten ervaren. Er kan namelijk jaren overheen gaan tot de diagnose wordt gesteld en in de tussentijd worden ze vaak niet serieus genomen. Wanneer de diagnose wordt gesteld krijgen ze ook nog te horen dat het gaat om een chronische aandoening. Dit kan veel teweeg brengen en daarom is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden.
Naast de klassieke vorm van lipoedeem bestaan er ook twee vormen waarbij er naast vet ook vocht ontstaat. Lipoedeem met een veneus aspect of lipoedeem met een lymfatisch aspect. Lipoedeem met een veneus aspect ontstaat door een defect van de kleppen in de vaten. Door toegenomen druk in de vaten kunnen de kleppen niet goed sluiten en wordt het vocht niet goed afgevoerd waardoor er oedeem ontstaat.
Lipoedeem met een lymfatisch aspect ontstaat door een defect of obstructie in het lymfatisch stelsel door bijvoorbeeld overgewicht. Door het niet of gedeeltelijk afvoeren ontstaat er een verhoogde druk waardoor ook hier oedeem ontstaat.
Er bestaat geen standaardbehandeling voor lipoedeem. Ieder mens en daarbij horende lipoedeem is uniek, daarom zal deze behandeling altijd maatwerk zijn. Naast de behandeling die wij kunnen bieden vinden wij het belangrijk om u te begeleiden waar nodig en van goede adviezen te voorzien.
Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden gaan we kijken welke therapie het beste bij u past.
Maar naast de therapie die wij kunnen bieden moet er ook aandacht besteedt worden op andere vlakken. Lipoedeem is een aandoening waarbij multidisciplinaire samenwerking genoodzaakt is. Voor spier- en gewrichtsklachten is er een fysiotherapeut nodig. Bij psychosociale klachten een psycholoog en bij een afwijkende voetstand kan er een podotherapeut worden ingeschakeld. Maar ook een diëtiste is van groot belang om goed begeleid te worden met voedingsadviezen. Voeding is van belang bij lipoedeem om verdere toename van vet te voorkomen en daarbij horende klachten niet te verergeren. Door verschillende disciplines in te schakelen kan het best mogelijke resultaat worden behaald.
In onze praktijk maken wij gebruik van de onderstaande behandelingen: