Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij er sprake is van een verstoorde vetverdeling in de benen, billen, heupen en/of armen. De vetcellen trekken vocht aan, daarom de naam ‘lipoedeem’. De aandoening kenmerkt zich door het voordoen aan beide benen en de abrupte stop boven de enkels, dit wordt ook wel het cuff sign genoemd. Het is een chronische progressieve aandoening die zich vaak uit aan het eind van de puberteit of bij andere hormonale veranderingen. De oorzaak van lipoedeem is tot nu toe onbekend. Wel weten we dat het voornamelijk bij vrouwen voorkomt en lijken zowel erfelijke als hormonale factoren een rol te spelen in het ontstaan.

Symptomen

Lipoedeem kenmerkt zich door de afwezigheid van zwelling in hand, voetruggen, polsen en enkels. Er ontstaan als het ware putjes in de huid die in volksmond worden aangeduid als de ‘sinaasappelhuid’. Wanneer een patiënt met lipoedeem gewicht probeert te verliezen valt het bovenlichaam wel af, maar het onderlichaam en indien aangedaan de armen niet of nauwelijks. Ook verschilt vaak de kledingmaat tussen boven en onderlichaam 2 à 3 maten. Door de kwetsbaarheid van het weefsel ontstaan er makkelijker bloeduitstortingen. Patiënten hebben vaak een verminderde spierkracht en gewrichtsklachten als gevolg van het lipoedeem en ook de voetstand kan afwijkend zijn. Ook klagen patiënten vaak over gevoelige koude benen en krampen. Daarnaast kan er zwelling door vocht ontstaan die verergert in de loop van de dag of bij warmte waardoor een vermoeid gevoel in de benen ontstaat.

Hierboven hebben we het alleen over de fysieke klachten die lipoedeem met zich mee brengt. Maar patiënten met lipoedeem kunnen ook psychosociale klachten ervaren. Er kan namelijk jaren overheen gaan tot de diagnose wordt gesteld en in de tussentijd worden ze vaak niet serieus genomen. Wanneer de diagnose wordt gesteld krijgen ze ook nog te horen dat het gaat om een chronische aandoening. Dit kan veel teweeg brengen en daarom is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden.

Soorten lipoedeem

Naast de klassieke vorm van lipoedeem bestaan er ook twee vormen waarbij er naast vet ook vocht ontstaat. Lipoedeem met een veneus aspect of lipoedeem met een lymfatisch aspect. Lipoedeem met een veneus aspect ontstaat door een defect van de kleppen in de vaten. Door toegenomen druk in de vaten kunnen de kleppen niet goed sluiten en wordt het vocht niet goed afgevoerd waardoor er oedeem ontstaat.

Lipoedeem met een lymfatisch aspect ontstaat door een defect of obstructie in het lymfatisch stelsel door bijvoorbeeld overgewicht. Door het niet of gedeeltelijk afvoeren ontstaat er een verhoogde druk waardoor ook hier oedeem ontstaat.

Behandeling

Er bestaat geen standaardbehandeling voor lipoedeem. Ieder mens en daarbij horende lipoedeem is uniek, daarom zal deze behandeling altijd maatwerk zijn. Naast de behandeling die wij kunnen bieden vinden wij het belangrijk om u te begeleiden waar nodig en van goede adviezen te voorzien.

Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden gaan we kijken welke therapie het beste bij u past.

Maar naast de therapie die wij kunnen bieden moet er ook aandacht besteedt worden op andere vlakken. Lipoedeem is een aandoening waarbij multidisciplinaire samenwerking genoodzaakt is. Voor spier- en gewrichtsklachten is er een fysiotherapeut nodig. Bij psychosociale klachten een psycholoog en bij een afwijkende voetstand kan er een podotherapeut worden ingeschakeld. Maar ook een diëtiste is van groot belang om goed begeleid te worden met voedingsadviezen. Voeding is van belang bij lipoedeem om verdere toename van vet te voorkomen en daarbij horende klachten niet te verergeren. Door verschillende disciplines in te schakelen kan het best mogelijke resultaat worden behaald.

In onze praktijk maken wij gebruik van de onderstaande behandelingen:

Stadia Lipoedeem

De behandeling

Er bestaat geen standaardbehandeling voor lipoedeem. Ieder mens en daarbij horende lipoedeem is uniek, daarom zal deze behandeling altijd maatwerk zijn. Naast de behandeling die wij kunnen bieden zijn wij van mening dat het belangrijk is om u te begeleiden waar nodig en van goede adviezen te voorzien. Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden gaan we kijken welke therapie het beste bij u past.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Compressietherapie

Compressietherapie is genoodzaakt en het belangrijkste onderdeel van onze behandeling. Compressie op het been of op de arm zorgt voor een druk van buitenaf. Het zorgt voor een ondersteuning van het vaat en/of lymfestelsel met als gevolg dat klachten als oedeem en een zwaar/vermoeid gevoel van de benen verminderen.
Daarnaast zorgen we met compressie ervoor dat de resultaten die behaald zijn door middel van therapie blijven behouden.

IPC

Intermitterende pneumatische compressietherapie, ook wel IPC genoemd, zorgt voor druk op het been of de arm van buitenaf.

Het is een apparaat waaraan een manchet voor het been of de arm kan worden bevestigd. Deze manchet bevat enkele kamers, deze zullen afwisselend gaan opblazen met lucht en weer leeglopen.

Hierdoor ontstaat er een pompende beweging die ervoor zorgt dat het overtollige vocht afgevoerd zal worden.

Mechanische bindweefselmassage

Dit is een effectieve manier om de huid en het onderhuids bindweefsel te behandelen. Het apparaat zorgt ervoor dat de huid gladder en steviger wordt en onregelmatigheden minder zichtbaar. In de praktijk zien wij mooie resultaten na therapie. Resultaten worden gezien op cosmetisch vlak maar ook klachten als krampen, vermoeide en gevoelige benen zijn vaak duidelijk verminderd.

Het resultaat

Lipoedeem resultaat

Zelfmanagement

Wanneer er lipoedeem wordt geconstateerd, brengt dat veel met zich mee. Het is toch een chronische aandoening. De eerste tijd is er een behandelaar betrokken bij uw behandeling, maar hoe moet dit als de behandeling stopt? En wat kunt u zelf doen om de behandeling beter te laten verlopen?

Tijdens de behandeling gaan we samen werken aan zelfmanagement, zodat u uiteindelijk zelf weer de touwtjes in handen heeft. Wij zullen u gaan begeleiden in huidverzorging, zelfmassage, beweging, ademhalingsoefeningen, bandageren en misschien nog wel het belangrijkste signaleren.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.