Wonden

Een gezonde huid is goed doorbloed en heeft voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van onze huid vermindert, kunnen wondjes niet (goed) genezen. Er ontstaan chronische open wonden met het risico op infecties.

Er zijn verschillende soorten wonden, zoals bijvoorbeeld ulcus cruris (open been), decubitus (doorligwonden), diabetische voet, wonden door trauma, postoperatieve wonden, bestralingswonden en brandwonden. Elke soort wond vereist zijn eigen aanpak. Wij werken dan ook veel samen met de wondverpleegkundige waar wij de wonden onderbrengen die niet binnen ons expertise gebied liggen of waarbij een multidisciplinaire aanpak nodig is.

Bij Dermea behandelen wij de volgende wonden

Ulcus cruris

Een ulcus cruris (ook wel “open been” genoemd) betekent letterlijk zweer aan het onderbeen. Door een stoornis in de bloedsomloop geneest de wond slecht en blijft hij open, vochtig of juist korstig. Een open been komt veel voor, vooral bij ouderen. Deze kan worden veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie (Link naar oedeem), waarbij er sprake is van defecte kleppen in de aderen van de benen. Een andere mogelijke oorzaak is arteriële insufficiëntie, waarbij de slagaders vernauwd zijn. Deze vernauwing is vaak het gevolg van verkalking en afzetting van vet in de wand van de slagader. Omdat de behandeling van de ulcus verschilt per oorzaak is het belangrijk onderscheid te maken tussen veneus en arteriëel. Bij Dermea maken wij gebruik van een meetinstrument (de teen/arm drukmeting) waarmee gemeten wordt hoe goed de doorbloeding van de slagaders is. Hierdoor kunnen we de juiste behandeling inzetten.

Trauma wonden, postoperatieve wonden en bestralingswonden

Het kan zijn dat na het doormaken van een trauma, operatie of bestraling er wonden zijn ontstaan die niet goed willen genezen. Wanneer er bij deze wonden sprake is van oedeem, verharde wondranden of dat het laatste stukje van de wondgenezing maar niet wilt opschieten kunnen onze huidtherapeuten u verder helpen. Wanneer het complexe wonden betreft werken wij vaak samen met het ziekenhuis of de wondverpleegkundige om zo samen het juiste behandelplan op te stellen.

Brandwonden

Wanneer u brandwonden heeft wordt u vaak behandeld in het ziekenhuis. De nazorg van de brandwonden, denk aan littekens en verbeteren van de huidkwaliteit, kan vaak door de huidtherapeut uitgevoerd worden. Lees hier meer over littekentherapie

Behandeling

Bij de behandeling van wonden komt veel kijken en het is belangrijk dat er een goed en passend behandelplan wordt opgesteld. Wondzorg is dus altijd maatwerk. Daarnaast is het ook van belang om andere klachten als vochtophopingen en verklevingen te verhelpen. Bij Dermea hebben we veel aandacht voor wat bij een patiënt past en zijn wij creatief in het bedenken van oplossingen voor uw probleem.

Wond wordt verzorgt

Vergoeding

Wanneer een chemische peeling wordt ingezet voor acne of acne littekens in het gelaat kan de behandeling door het aanvullende pakket (deels) worden vergoed onder acnetherapie. Voor andere indicaties wordt het als een cosmetische behandeling gezien en daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Indien u wilt weten of u voor vergoeding in aanmerking komt dient u zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.