Acne Inversa/Hidradenitis suppurativa en Sinus pilonidalis

Acne Inversa, ook wel bekend als Hidradenitis suppurativa, is een aandoening aan de talgklieren en haarzakjes. Ongeveer 1% van de bevolking krijgt hiermee te maken. Wist je dat je hiermee ook bij de huidtherapeut terecht kunt? De huidtherapeut kan samen met de patiënt een behandelplan opstellen om symptomen te bestrijden en nieuwe ontstekingen te voorkomen. In deze blog vertellen we jou meer over Acne Inversa, de behandelmogelijkheden en enkele tips waar je zelf alvast mee aan de slag kan.

Acne inversa is een chronische aandoening die zich voordoet in de plooien van het lichaam, bijvoorbeeld in oksels en liezen. Maar ook de soortgelijke aandoening sinus pilonidalis die zich voordoet in de bilnaad.

Bij deze aandoeningen ontstaan er mee-eters en puisten die zich kunnen vormen tot abcessen en fistels. Een fistel is een soort gang in de huid. Deze gangen kunnen leiden naar andere abcessen, maar ook naar het huidoppervlak.

Maar wie krijgt er te maken met deze aandoening? Over het ontstaan van Acne Inversa is nog veel onduidelijk. We weten wel welke factoren van invloed zijn op het ontstaan. Het komt voornamelijk voor bij zwaarlijvige en/of rokende patiënten, maar ook hormonale en erfelijke factoren spelen een rol in het ontstaan.

Naast pijnklachten kunnen ook ontsierende littekens en een onaangename geur (door de ontstekingen) van invloed zijn op een individu. Daarom is het van belang tijdig aan de bel te trekken.

Behandeling

Bij Dermea kunnen wij u adviseren in de behandeling van Acne Inversa en Sinus pilonidalis. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw wensen en de opties. Aan de hand daarvan stellen wij een behandelplan op. Eén van de opties is behandelen middels chemische peeling. Een peeling lost de bovenste huidlaag op waardoor de huid dunner wordt en de talgklier verstoppingen oplossen. De huid wordt gekalmeerd en de duur en pijn van de ontsteking wordt minder. Maar ook ontharen door lasertherapie kan veel profijt opleveren. Met de ontharingslaser wordt het gebied ontzien van haren. Door het haarzakje te vernietigen wordt de oorzaak aangepakt en is de kans op terugkerende ontstekingen verminderd.

Tips om irritatie van de huid te voorkomen

Zelf kun je ook al aan de slag met enkele adviezen. Het doel van deze adviezen is om irritatie van de huid te voorkomen.

  1. Vermijd strak zittende kleding in de plooien. Hierdoor ontstaat wrijving wat zorgt voor irritatie.
  2. Kies voor luchtige kleding. Materiaal waardoor je gaat zweten veroorzaakt irritatie.
  3. Zorg voor een zo goed mogelijke hygiëne. Reinig je huid tweemaal daags met een geschikt product.
  4. Gebruik geen producten die je huid uitdrogen, deze zijn vaak schadelijk voor je huid en helpen vaak niet. Vermijd producten waar parfum en/of gedenatureerd alcohol in zit verwerkt.
  5. Als je het gebied wilt ontzien van haren knip deze dan af tot even boven de huid. Mocht je per se willen scheren, scheer dan met de haarrichting mee om irritatie van de huid zoveel mogelijk te voorkomen.
  6. Als je rookt raden wij aan hiermee te stoppen. Roken heeft een negatief effect op de genezing.
  7. Als er sprake is van overgewicht raden wij je aan gewicht te verliezen. Dit is mogelijk onder begeleiding van een diëtiste.

Meer informatie?

Heb je last van Acne Inversa/Hidradenitis suppurativa of Sinus Pilonidalis? Of neem contact op voor het inplannen van een afspraak.

Laat een reactie achter