Acne

Acne is een veel voorkomende huidklacht en is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren produceren talg, talg houdt het haar en de huid soepel en waterafstotend (dit beschermt de huid tegen uitdroging en vochtverlies). Daarnaast verhoogd het de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen. De afvoerbuisjes van de talgklieren monden samen met het haar(zakje) uit in de huidporie. We spreken van acne wanneer de huidporiën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn.

Door de verstopping van de huidporiën ontstaat er een ophoping van talg, ook wel mee-eters of comedonen genoemd. Wanneer deze ophoping in aanraking komt met bacteriën kan er een ontsteking ontstaan, hetgeen zorgt voor puistjes. Acne is voornamelijk gelokaliseerd op delen van de huid die veel talgklieren bevatten, zoals het gezicht, de rug, schouders en borst. Acne komt het vaakst voor rond de puberteit, maar kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden.

Oorzaken acne

Een verstopte porie ontstaat door een of meerdere van de onderstaande factoren:

  1. Verhoogde talgproductie
  2. Verstoring afschilfering van dode huidcellen waardoor het talgklierkanaal afgesloten wordt
  3. Bacteriën (P. Acnes)

Deze factoren worden beïnvloed door:

Erfelijkheid

De hoeveelheid talg die wordt geproduceerd is deels erfelijk bepaald.

Hormonale schommelingen

Een van de bekendste oorzaken van acne is de puberteit. Tijdens de puberteit is de productie van het mannelijk geslachtshormoon verhoogd. Dit hormoon stimuleert de productie van talg. Een teveel aan talg kan voor verstoppingen van de huidporiën zorgen.
Ook hebben vrouwen last van hormoon schommelingen tijdens de menstruatie. We zien vaak een toename van acne tijdens de menstruatie.

Leeftijd & geslacht

Zoals hierboven beschreven neemt de talgproductie toe tijdens de puberteit (12-17 jaar). Vanaf een jaar of 25 neemt de talgproductie weer af. Vrouwen hebben een sterke daling van talgproductie tijdens de overgang. Bij mannen is dit pas op latere leeftijd (>70 jaar).

Acne

De behandeling

Doordat acne permanente schade zoals littekens kan veroorzaken is het zaak niet te lang te wachten met behandelen. Omdat er zoveel verschillende soorten acne bestaan is er geen standaard behandeling beschikbaar. Samen met u gaan we kijken welke behandeling het beste bij u past.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Afbeelding met slechte voeding bij acne

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.