Acne inversa/Hidradenitis suppurativa

Acne Inversa, ook wel Hidradenitis suppurativa genoemd, is een huidaandoening waarbij haarzakjes en talgklieren ontstoken raken. Het gaat om een chronische terugkerende aandoening die ontstaat in een periode van de puberteit tot het 40e levensjaar.

Het kenmerkt zich door ontstekingen die vooral voorkomen in de liezen en oksels. Deze aandoening komt drie keer méér voor bij vrouwen dan bij mannen. Andere factoren die een rol lijken te spelen in het ontstaan zijn overgewicht, roken en genetische aanleg. Patiënten met Hidradenitis kunnen soms psychosociale klachten ervaren. Dit komt vaak door fysieke klachten waarbij ze veel pijn ervaren maar ook het gevoel van schaamte.

Symptomen

Acne inversa komt dus voornamelijk voor in liezen en oksels, maar kan bij vrouwen ook in de borstplooien voorkomen. Het kenmerkt zich met ontstekingen die een chronisch beloop hebben met afwisselende periodes van rust en opvlammingen. In het gebied zijn mee-eters en puisten waarneembaar die kunnen uitgroeien tot een of meerdere grote, harde en pijnlijke abcessen. In de abcessen kunnen gangen ontstaan naar andere abcessen of naar het huidoppervlak. Deze gangen worden ook wel fistels genoemd. Uit deze gangen kan ontstekingsvocht met bloed komen. Door de steeds terugkerende ontstekingen ontstaan er ook littekens in de vorm van verkleurde strengen.

Behandeling

Acne inversa is een chronische aandoening die niet genezen kan worden. Daarom zal de behandeling gericht zijn op het adviseren en voorkomen van terugkerende ontstekingen.

Bij Dermea maken wij gebruik van de volgende behandelingen, namelijk lasertherapie, chemische peelings en acnetherapie. Door de ontharingslaser kan het haarzakje vernietigd worden waardoor de kans op ontstekingen kleiner wordt. Chemische peelings worden gebruikt als onderhoudsbehandeling bij terugkerende ontstekingen. De peeling pakt de verstopping van het haarzakje aan waardoor de duur en pijn van de ontsteking verminderd. Acnetherapie kan verricht worden door dieptereiniging waarbij alle ontstekingen en mee-eters geledigd worden. Dit heeft als doel om verergering en de vorming van littekens te voorkomen.

Naast de behandeling door de huidtherapeut adviseren wij u in thuisproducten. Het doel van producten is om nieuwe laesies te voorkomen door het in balans brengen van het microbioom. Bovendien is het belangrijk om te proberen overgewicht te voorkomen en als u rookt raden wij u aan hiermee te stoppen. Dit heeft namelijk een negatief effect heeft op de genezing. Vermijd strak zittende kleding en draag zoveel mogelijk katoen. Volg de algemene hygiëne adviezen op en houdt de plooien schoon.

Acne inversa

De behandeling

Acne inversa is een chronische aandoening die niet genezen kan worden. Daarom zal de behandeling gericht zijn op het adviseren en voorkomen van terugkerende ontstekingen.

Bij Dermea maken wij gebruik van de volgende behandelingen, namelijk lasertherapie, chemische peelings en acnetherapie.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.