Therapeutische elastische kousen (steunkousen)

Bij Dermea zijn we gespecialiseerd in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd*. Deze kousen worden door uw huisarts of specialist aangeraden bij vaat- en/of lymfeproblemen of misschien wel preventief. Tegenwoordig zijn steunkousen dun, modieus, comfortabel en verkrijgbaar in allerlei kleuren en motieven. Wanneer u bij ons op consult komt, zullen we uw benen deskundig opmeten en gaan we samen met u opzoek naar een kous die bij u past.

Functie

Steunkousen zorgen voor druk op het been of de arm van buitenaf. Wanneer de spierpomp van de kuit onvoldoende werkt zullen de aders verwijden en de kleppen niet meer volledig sluiten. Hierdoor ontstaat terugstroom van het bloed en kunnen klachten ontstaan zoals; een zwaar/moe gevoel, zwelling (en hierdoor knellende sokken of schoenen), spataderen of beenzweren. Steunkousen zorgen ervoor dat de spierpomp ondersteund wordt en de kleppen weer goed sluiten. Hierdoor zal het bloed weer goed vervoerd worden en zullen de klachten afnemen.

Wanneer iemand last heeft van lymfoedeem zorgt de kous ervoor dat het lymfestelsel gestimuleerd wordt en het overtollig vocht weer afgevoerd.

Hoe gaat het aanmeten in zijn werk

Wanneer u steunkousen wilt laten aanmeten heeft u (tenzij u al bij ons bekend bent) een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Indien u ons belt voor het inplannen van een afspraak kunt u altijd binnen 5 werkdagen terecht. De afspraak kan in de praktijk of bij u thuis plaatsvinden (NB. Wanneer kousen aan huis worden aangemeten wordt er een aan huis tarief berekend). Tijdens deze afspraak zullen we uw klachten bespreken, geven we voorlichting, meten we uw benen op en gaan we samen kijken welke kous het meest geschikt is. Daarnaast krijgt u een folder mee over het gebruik van de steunkousen.

Vergoeding

Therapeutisch elastische kousen vanaf drukklasse 2 zijn medische hulpmiddelen en worden door de zorgverzekering vanuit uw basisverzekering vergoed. Daarmee vallen de kosten voor de kousen onder het eigen risico. Uw uiteindelijke kosten hangen af van de hoeveelheid eigen risico die u al heeft verbruikt. U heeft recht op 2 paar therapeutisch elastische kousen per jaar. Wanneer wij kousen komen aanmeten aan huis worden er € 15 extra kosten berekend, deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Witte bloemen

Tarieven

Bekijk hier onze tarieven.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Gebruik

De kousen zijn het meest effectief wanneer u deze ’s ochtends of vlak na het opstaan aantrekt. Uw benen zijn dan (vaak) het slankst. In principe trekt u de kousen weer uit voor het slapen gaan, tenzij anders afgesproken met uw huidtherapeut of arts.

Aan- en uittrekken en hulpmiddelen

Tijdens het consult bespreken we het aan- en uittrekken van de kousen. Het kan zijn dat u hiervoor baat heeft bij een aan- en uittrekhulpmiddel. Bij Dermea hebben we aandacht voor zelfstandigheid. We kijken samen met u naar de mogelijkheden zodat u de kousen zoveel mogelijk zelfstandig aan- en uit kan trekken. Mocht u later nog vragen of problemen ervaren kunt u altijd bellen of een afspraak maken.

Adviezen

Tijdens het gebruik van steunkousen zijn er nog een aantal aandachtspunten. Let er op dat het dragen van sieraden of lange nagels de kous kunnen beschadigen. Daarnaast is het belangrijk dat u niet enkel aan de boord of de bovenrand van de kous trekt. Klap de kous altijd dubbel anders kunt u ladders in uw kous trekken. Pas op met het gebruik van crème’s en bodylotions. Wanneer deze niet op kousen getest zijn kunnen deze de elasticiteit van de kous beschadigen. U kunt met vragen hierover altijd terecht bij uw huidtherapeut.

Wasinstructies

Huid, talg en transpiratie tasten de kousen aan waardoor de elasticiteit verloren zal gaan. Om kousen zolang mogelijk hun elasticiteit te laten behouden is het belangijk de kousen correct en minimaal 1 keer per 2-3 dagen te wassen. Hoewel u de kous met de hand kunt wassen geniet het de voorkeur deze te wassen met de wasmachine. Gebruik hiervoor enkel vloeibaar wasmiddel. Bleekmiddelen, wasverzachters en waspoeder kunnen eveneens de elasticiteit aantasten. Uw wasmachine kan het beste ingesteld worden op een korte cyclus met een temperatuur van 40°C. Hang uw kousen na het wassen te drogen of stop ze in de droger op een lage temperatuur. Niet strijken en niet vochtig, in een handdoek, op een verwarming of in direct zonlicht laten drogen.

Plaatsvervangende middelen

In enkele gevallen zien we dat mensen steunkousen niet zo goed kunnen verdragen. Geen nood, er zijn nog andere compressiemiddelen op de markt. In onze praktijk maken we in zulke gevallen veelal gebruik van het klittenbandcompressiesysteem. Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend een afspraak maken.

*Dermea is SEMH gecertificeerd. Dit waarborgt de kwaliteit en deskundigheid bij het aanmeten van steunkousen en verzekert u van de juiste nazorg.

Logo SEMH

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.