Acne en de huidtherapeut

Acne is veel voorkomend huidprobleem met name onder pubers en jongvolwassenen van ongeveer 12 tot 24 jaar. Wist je dat 85% van de adolescenten acne heeft of heeft doorgemaakt? In deze blog willen we je wat meer vertellen over acne in het algemeen en de eventuele behandelmogelijkheden. Verder krijg je nog 10 handige tips om zelf alvast een goede start te maken. 

Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklier. Wanneer er door o.a. hormonen meer talg wordt geproduceerd en wordt afgescheiden, kan de talgklier verstopt raken. Dit noemen we comedonen, oftewel mee-eters. Daarnaast is de verhoorning van de huid toegenomen waardoor de talgklier uitgang verstopt raakt. In het talg bevinden zich ontzettend veel bacteriën die het talg deels omzetten in vetzuren. Wanneer deze vetzuren in aanraking komen met de omliggende huid veroorzaakt dit een ontsteking en dus een puist. 

Naast de behandeling in de praktijk is het ontzettend belangrijk om gebruik te maken van thuisproducten. Deze producten bereiden de huid voor op een behandeling maar onderhouden ook de huid tussen de behandelingen door en daarna. Zorg ervoor dat je de producten gebruikt die passen bij jouw huid. Laat je adviseren door een van onze therapeuten.  

Een onderdeel van de acne behandeling is het toepassen van een dieptereiniging.  Tijdens een dieptereiniging worden alle mee-eters en puisten verwijderd zonder de omliggende huid te beschadigen. Indien nodig maken wij ook gebruik van peelings. Soms kiezen we ervoor om peelings en dieptereiniging met elkaar af te wisselen. Een peeling lost de bovenste huidlaag op waardoor er nieuwe huidcellen aan de oppervlakte komen. Dit heeft als resultaat dat de huidstructuur verbetert en de acne verminderd.

Chem peeling

Zelf kun je ook al aan de slag met je acne! Hieronder 10 tips voor thuis en hoe je littekens kunt voorkomen: 

  1. Knijp je puistjes niet zelf uit. Door het niet juist verwijderen van de puistjes kan er talg naar binnen worden gedrukt. Meestal zijn je vingers ook niet echt schoon en kan er bij het verkeerd verwijderen van de onzuiverheden een ontsteking of litteken ontstaan. 
  2. Krab niet aan de puistjes en/of korstjes op je huid. Het is erg verleidelijk om aan je huid te zitten maar hierdoor is de kans op het krijgen van een litteken vele malen groter. 
  3. Vervang om de dag je kussensloop, ongeveer 8 uur per nacht komt je huid in aanraking met het kussen. Hierdoor kunnen acne bacteriën verspreid worden en dus verergeren. 
  4. Reinig je huid tweemaal daags met een product wat geschikt is voor jouw acne. Gebruik daarnaast ook de bijbehorende en voor jouw geschikte dagcrème. 
  5. Gebruik geen acne producten die je huid uitdrogen, deze zijn vaak schadelijk voor je huid en helpen vaak niet. Vermijd producten waar parfum en/of gedenatureerd alcohol in zit verwerkt. 
  6. Blijf zoveel mogelijk uit de zon. Zon maakt de huid dikker (de talgklier uitgang verstopt hierdoor gemakkelijker) en zorgt voor een toename in productie van talg. Tegenwoordig zijn er zonnebrandcrèmes die gemakkelijk zijn aan te brengen en geen vette laag of witte waas achter laten. 
  7. Maak gebruik van minerale make up. Minerale make up verstopt de poriën niet en bevat geen irriterende ingrediënten. 
  8. Maak gebruik van cosmetica op waterbasis. In de praktijk maken wij gebruik van lycogel voor camouflage.
  9. Beperk de inname van zuivelproducten en voedsel met veel koolhydraten en suikers. Deze voedingsmiddelen kunnen de hormoonbalans beïnvloeden.  
  10. Krijg je medicatie van de arts voor acne? Ga bij een huidtherapeut langs om sneller resultaat te krijgen. Daarnaast kan een huidtherapeut adviezen geven over zonbescherming en product gebruik. 

Heb je last van acne en wil je meer informatie? Klik hier of neem contact op voor het inplannen van een afspraak.

Laat een reactie achter