Rosacea
Rosacea staat in het Latijns voor ‘made of roses’. Een huidaandoening die zich uit in verspreide roodheid in het gelaat, maar ook in vaatjes op neus en wangen en puisten. Rosacea is een chronisch aandoening en uit zich vaak pas na het 30e jaar, voornamelijk bij lichte huidtypes en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
Rosacea is deels genetisch bepaald, het andere deel is vooralsnog onbekend. Wel zijn er verschillende theorieën die zich uitlaten over de oorzaak van rosacea. Één bekende theorie is van de demodex mijt. De demodex mijt is op iedere huid aanwezig in de haar- en talgklieren maar is bij rosacea patiënten verviervoudigd. De mijt heeft geen anus, eet zich twee weken vol waarna hij sterft. Volgens de theorie geeft dit een immuunreactie waardoor de roodheid ontstaat.
Daarnaast zijn er een aantal bekende factoren die rosacea triggeren zoals de zon, warmte, stress, hete dranken, alcohol, pittig eten en bepaalde voedingsmiddelen.
De huidtherapeut kan een grote rol spelen in de behandeling van rosacea. Naast de behandeling in de praktijk is het opvolgen van de juiste adviezen en huidverzorging van groot belang. Om irritatie van eventuele behandelingen te voorkomen is het bij de gevoelige rosacea huiden van belang de huid voor te bereiden door middel van huidverzorgingsproducten. Naast het voorbereiden onderhouden de producten de huid ook tussen en na de behandelingen. Zorg ervoor dat je de producten gebruikt die bij jouw huid passen. Laat je adviseren door een van onze therapeuten.
Behandelingen
Rosacea kan behandeld worden middels chemische peelings, microneedling, camouflagetherapie en electrocoagulatie. Het doel van chemische peelings is om de huid te kalmeren, ontstekingen te reduceren en de huidbarrière te versterken. Er wordt enkel gebruik gemaakt van milde ingrediënten om irritatie van de huid te voorkomen. In het geval van microneedling ligt de focus op het verbeteren van de functies van de huideigen cellen. Daarnaast wordt ook hierbij de huidbarrière versterkt. Mocht u voornamelijk last hebben van vaatjes kunnen deze middels electrocoagulatie behandeld worden.
Tips
Thuis kan je alvast aan de slag met een aantal tips:
- Gebruik geen producten met irriterende ingrediënten, deze zijn vaak schadelijk voor je huid en zorgen voor irritatie. Vermijd producten waar parfum en/of gedenatureerd alcohol in zit verwerkt.
- Reinig je huid tweemaal daags met een product wat geschikt is voor rosacea. Gebruik daarnaast ook de bijbehorende en voor jouw geschikte dag- en nachtcrème.
- Vermijd triggers als warmte, stress, hete dranken, alcohol, pittig eten en bepaalde voedingsmiddelen.
- Bescherm jouw huid en maak dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème.
- Houdt een dagboek bij waarin je bij kan houden welke mogelijke triggers jouw rosacea verergeren. Zo kan je bepalen welke triggers jij moet mijden.
- Indien je last hebt van onzuiverheden knijp deze dan niet zelf uit. Door het niet juist verwijderen van de puistjes kan er talg naar binnen worden gedrukt. Meestal zijn je vingers ook niet echt schoon en kan er bij het verkeerd verwijderen van de onzuiverheden een ontsteking of litteken ontstaan.
- Krijg je medicatie van de arts voor rosacea? Ga dan langs bij een huidtherapeut om sneller resultaat te krijgen. Laat je adviseren in tips en huidverzorgingsproducten.
Meer informatie?
Wil je meer informatie of advies of maat? Neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten.