Litteken

Littekens

Iedereen heeft er wel mee te maken, littekens. Na de genezing van een wond kan een ontsierende huidafwijking ontstaan die voor pijn en/of bewegingsbeperking kan zorgen. Veel mensen weten niet dat de huidtherapeut een belangrijke rol kan spelen in het behandelen van littekens. In deze nieuwsbrief ga ik dieper in op de behandeling van littekens en een aantal tips voor thuis.

Een litteken, medische term cicatrix, is een zichtbare afwijking aan de huid die wordt veroorzaakt door een beschadiging. Dit kan een trauma zijn maar bijvoorbeeld ook na een operatie. Bij het genezen van de huid wordt er collageen (voor de stevigheid) en elastine (voor de rekbaarheid) aangemaakt.

Een litteken ontstaat wanneer er te veel collageen aangemaakt wordt en te weinig elastine. Er ontstaat stug weefsel met weinig rek. Dit kan pijn, jeuk en een verminderde mobiliteit ten gevolge hebben. Naast deze lichamelijke ongemakken kan een litteken ook psychische klachten veroorzaken. Vooral wanneer het litteken zich op een zichtbare plaats bevindt. Door het litteken bij de huidtherapeut te laten behandelen, kunnen klachten verminderen. Het litteken wordt soepeler, geeft minder pijn, verbetert van kleur en wordt minder strak waardoor mobiliteit verbetert. Wij kunnen het litteken niet laten verdwijnen maar wel minder zichtbaar maken.

Behandelingen

Bij de eerste afspraak zal een intakegesprek plaatsvinden. Er wordt gekeken naar het litteken en er wordt geluisterd naar de klacht. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan samengesteld.

resultaat wondzorg met siliconenpleister_Dermea (1)

Er zijn diverse behandelingen mogelijk om een litteken te behandelen, zoals siliconenpleisters, endermologie, chemische peelings en camouflagetherapie. Littekenmassage is ook een mogelijkheid waar mooie resultaten mee bereikt worden. Enkele grepen worden hierbij aangeleerd waardoor je thuis de behandeling kan voortzetten tussen de afspraken door. Ook microneedling kan worden toegepast. Door minuscule gaatjes in het litteken te maken, wordt het weefsel gestimuleerd nieuwe cellen aan te maken. Het litteken wordt soepeler en verbetert van kleur. Welke behandeling voor jouw litteken geschikt is, bespreken we in het intakegesprek.

Tips

Zelf kun je thuis al aan de slag om het litteken te verbeteren. Hieronder volgt een aantal tips waarmee je thuis de eerste stap kunt zetten.

  • Vermijdt blootstelling aan zonlicht, gebruik een SPF met hoge factor.
  • Dep na het douchen of wassen de huid droog, niet wrijven.
  • Houdt de huid van het litteken gehydrateerd. Voorkom het gebruik van parfum- en alcoholhoudende producten.
  • Probeer bij jeuk niet aan de huid te krabben.

Meer informatie?

Heb je last van een litteken? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een afspraak. Voor meer informatie over littekens kunt u onze website bezoeken.

Laat een reactie achter