Pink Ribbon maand_Dermea

Pink Ribbon maand

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Maar wist je dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen borstkanker kunnen krijgen? Oktober is Pink Ribbon maand en daarom besteden óók wij extra aandacht aan dit belangrijke onderwerp.

Veel vrouwen houden na de behandeling van borstkanker klachten over aan de borst, arm of flank en niet altijd is het bekend dat veel van deze klachten goed behandeld kunnen worden. En dat is precies de reden waarom wij deze blog schrijven!

Eerst even terug naar het onderwerp borstkanker, want wat kan je merken, wat zijn de symptomen én wanneer ga je naar de huisarts?

Symptomen

Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd. Het begint vaak met het voelen van een knobbeltje in de borst, maar er kunnen ook andere symptomen zijn. Deze symptomen zijn bijvoorbeeld een verharding; een deukje in de borst; huidveranderingen; roodheid of warmte; vocht uit de tepel; putjes in de huid van de borst (sinaasappelhuid); ineens zichtbare dikke aders; ingetrokken tepel en verandering van vorm of grootte.

Wees dus alert op deze veranderingen en heb je twijfels? Neem dan contact op met je huisarts!

Borstkanker is voor iedere vrouw anders en wordt ook anders beleeft. Bij de diagnose begint de schok en het besef dat je kanker hebt, maar na de medische behandelingen en wanneer de kanker in remissie is kunnen ook andere klachten ontstaan. Zo kan je chronische vermoeidheid ervaren, seksuele problemen, onzekerheid, onbegrip op je werk en angst voor terugkeer van de ziekte.

Behandelingen

In de huidtherapeutische praktijk zien wij vrouwen die na het medische traject huidproblemen overhouden zoals de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel, littekenweefsel en het ontbreken van een borst of tepel.

Oedeemtherapie

Door de operatie aan de borst, waarbij vaak ook in de oksel lymfklieren worden verwijderd, kunnen vochtophopingen ontstaan in de arm, borst of flank. Door de verwijdering van lymfklieren kan het vocht, wat normaal gesproken af- en aangevoerd wordt, gedeeltelijk of niet meer weg. De aanvoer van vocht blijft en dit zorgt voor een opstopping. De huid waar de vochtophoping (oedeem) zit voelt dan gespannen en pijnlijk.

Veel genoemde klachten in de borst(en) zijn: het stug of verhard aanvoelen van de (gehele) borst, een gespannen huid, pijnlijke borsten en een gevoel van kramp in de borst die je niet weg kan strekken.

Daarnaast kunnen (afhankelijk van hoeveel lymfklieren er zijn verwijderd) de klachten van oedeem ook in de arm bevinden. Deze klachten bestaan uit; vermoeidheid / zwaar gevoel in de arm, het dikker worden van de arm en de huid voelt strakker. Ook kan er een bewegingsbeperking in de arm zijn waardoor je bijvoorbeeld je arm niet volledig meer kan strekken.

Als er ook sprake is geweest van radiotherapie zien we vaak een rode of bruine huidverkleuring en vergroving van de poriën. Met de juiste huidverzorging kan met de tijd deze verkleuring minder zichtbaar worden en wegtrekken.

Deze klachten, zoals hierboven beschreven, kunnen vaak goed behandeld worden. Dit doen wij onder andere door middel van intermitterende pneumatische therapie (IPC). Een apparaat waaraan een manchet bevestigd kan worden die zorgt voor een pompende techniek waardoor overtollig vocht kan worden afgevoerd. IPC is geen op zichzelf staande therapie en zal altijd in combinatie met compressietherapie worden gedaan. Daarnaast bestaan er ook nog andere therapieën zoals manuele lymfedrainage, lymftaping, littekentherapie en het aanleren van bewegingsoefeningen zodat je na de behandelingen de eigen regie behoudt.

Wat kan u verwachten van ons in de praktijk? Allereerst begint het gesprek met u. Wat zijn uw klachten, verwachtingen en heeft u misschien al andere (oedeem) therapieën gehad? Daarbij houden we rekening met uw situatie. Hoewel we de oedeemklachten goed kunnen behandelen, zijn de klachten vaak chronisch. Het behandelen binnen de praktijk is dan ook de eerste stap met als doel dat u de regie weer in eigen handen krijgt.

Waarom is het dan zo belangrijk dat oedeemtherapie opgestart wordt? Dat is om erger te voorkomen. Onbehandeld oedeem kan uiteindelijk zo verharden dat behandeling en verlichting steeds moeilijker wordt, waardoor meer (pijn-) klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt wanneer je klachten hebt.

Herkent u deze klachten? Neem dan contact met ons op. Ook kan je informatie vinden op http://www.dermea.nl/oedeemtherapie/

Laat een reactie achter