Intermitterende pneumatische compressietherapie

Intermitterende pneumatische compressietherapie, ook wel IPC genoemd, zorgt voor druk op het been of de arm van buitenaf. Het is een apparaat waaraan een manchet voor het been of de arm kan worden bevestigd. Deze manchet bevat een aantal kamers, deze zullen afwisselend opblazen met lucht en weer leeglopen. Hierdoor ontstaat er een pompende beweging die ervoor zorgt dat het overtollige vocht afgevoerd kan worden. IPC is geen op zichzelf staande behandeling, er moet altijd aanvullend een zwachtel of kous gedragen worden. Wanneer er geen aanvullende compressie gedragen wordt zal het resultaat, behaald tijdens de behandeling, erna weer langzaam te niet gedaan worden.

Wanneer

Bij Dermea is IPC bijna altijd een onderdeel van de behandeling bij lymfoedeem.
Verder zetten we IPC graag in bij fibrose klachten, de pompende beweging werkt als een soort massage waardoor de fibrose zacht wordt en beter kan worden afgevoerd.
De IPC is ook een belangrijk onderdeel van de wondzorg. Wonden in de ledematen die weinig/geen vooruitgang laten zien kunnen we met de IPC opgang helpen. Vocht zorgt voor een slechtere doorbloeding van de huid, hierdoor kan een wond slecht genezen. Met de IPC zorgen we ervoor dat de doorbloeding gestimuleerd wordt, vocht wordt afgevoerd en de wond wordt schoongespoeld. Dit samen zorgt ervoor dat de wondgenezing weer op gang komt en de wond na verloop van tijd zal sluiten.

Behandelfrequentie

In het begin van de behandelperiode behandelen we u het liefst 2 keer per week. Hiermee behalen we het beste resultaat. Wanneer de klachten na verloop van tijd verbeteren gaan we de behandeling langzaam afbouwen totdat de wond gesloten is of u instaat bent tot zelfmanagement van het oedeem.

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt vergoedt vanuit het fysiotherapie pakket. Omdat het in de meeste gevallen een chronische aandoening is, wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling betaald vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen vergoed moeten worden vanuit de aanvullende verzekering. Of dit bij u vergoedt wordt hangt ervan af hoe u verzekerd bent. Wij raden u dan ook altijd aan om zelf na te kijken voor hoeveel behandelingen u verzekerd bent. Indien de behandelingen niet vergoed worden, kunt u ervoor kiezen deze zelf te betalen. In dit geval houden wij de tarieven aan vermeldt op onze tarievenlijst.

Vergoeding

Wanneer een chemische peeling wordt ingezet voor acne of acne littekens in het gelaat kan de behandeling door het aanvullende pakket (deels) worden vergoed onder acnetherapie. Voor andere indicaties wordt het als een cosmetische behandeling gezien en daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Indien u wilt weten of u voor vergoeding in aanmerking komt dient u zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Witte bloemen

Tarieven

Bekijk hier onze tarieven.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.