Blog stress of puistjes; feit of fabel

Stress en puistjes: feit of fabel?

Er zijn verschillende oorzaken voor acne, de meest bekende is natuurlijk de puberteit. Maar ook erfelijke aanleg, medicatie, bepaalde cosmetica, hormonale schommelingen, veelvuldige consumptie van melkproducten en producten met een hoge glycemische index kunnen een belangrijke factor zijn.

Maar hoe zit het nou met stress en acne? Uit de wetenschappelijke literatuur komt naar voren dat de productie van het hormoon testosteron toeneemt wanneer je stress ervaart, wat zorgt voor toename van de talgproductie. Wanneer de talgproductie toeneemt is de kans groter dat de talgklier verstopt (ook wel mee-eters of comedonen genoemd). Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.

Wanneer je zo snel mogelijk van acne af wilt zijn kun je er het beste niet zelf aan zitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er juist meer onstekingen of zelfs littekens ontstaan doordat je de huid niet op juiste manier reinigt. Dermea is gespecialiseerd in de behandeling van acne en gaat samen met jou kijken welke behandeling het beste bij je past. Niet elke huid is immers hetzelfde, maar voor elke huid is er wel een therapie. Zo maken we bij stressacne vaak gebruik van peelings; deze lost de bovenste huidlaag op en daardoor komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbeterd en de acne verminderd.

Heb je last van acne en wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter