Ambulante compressie therapie

Ambulante compressietherapie (ACT), in de volksmond ook wel zwachtelen genoemd is misschien wel de meest gebruikte vorm van compressietherapie wanneer er oedeemafname behaald moet worden. Zwachtelen zorgt voor druk van buitenaf waardoor het overtollig vocht afgevoerd wordt. Wanneer er geen verdere oedeemafname haalbaar is stappen we in veel gevallen over naar steunkousen om het resultaat te behouden.

Hoe werkt het?

Zwachtels zorgen voor druk op het been of de arm van buitenaf. Hierdoor wordt de spierpomp ondersteund en wordt het overtollige vocht afgevoerd. Zwachtels worden minimaal 2 keer per week vervangen. Doordat de zwachtels zoveel vocht afvoeren gaan ze losser zitten en kunnen ze afzakken. Wanneer ze afgezakt zijn doen ze hun werk niet meer en raden wij u aan contact op te nemen met uw huidtherapeut.

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt vergoedt vanuit het fysiotherapie pakket. Omdat het in de meeste gevallen een chronische aandoening is, wordt oedeemtherapie vanaf de 21ste behandeling betaald vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen vergoed moeten worden vanuit de aanvullende verzekering. Of dit bij u vergoedt wordt hangt ervan af hoe u verzekerd bent. Wij raden u dan ook altijd aan om zelf na te kijken voor hoeveel behandelingen u verzekerd bent. Indien de behandelingen niet vergoed worden, kunt u ervoor kiezen deze zelf te betalen. In dit geval houden wij de tarieven aan vermeldt op onze tarievenlijst.

Behandelduur

De behandelduur is per cliënt anders, het hangt af van de indicatie, de mobiliteit en van de hoeveelheid oedeem. In principe gaan we door totdat er geen verdere oedeemafname is. In veel gevallen worden er dan steunkousen aangemeten om het behaalde resultaat te behouden.

Adviezen

  1. Zorg ervoor dat u voldoende beweegt. Beweging zorgt voor activatie van de spierpomp, wat dus in combinatie met zwachtelen zorgt voor extra vochtafname.
  2. Wanneer u pijn en/of blauwe/witte tenen krijgt, raden wij aan eerst 10 min te gaan bewegen. Indien het dan niet verbeterd kunt u het beste de zwachtels eraf halen en contact opnemen met uw huidtherapeut.
  3. Wanneer u een uur of 2 voor uw afspraak uw zwachtels eraf haalt kunt u lekker douche en uw benen goed insmeren met crème. Dan pakken wij ze vervolgens weer in.

Vergoeding

Wanneer een chemische peeling wordt ingezet voor acne of acne littekens in het gelaat kan de behandeling door het aanvullende pakket (deels) worden vergoed onder acnetherapie. Voor andere indicaties wordt het als een cosmetische behandeling gezien en daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Indien u wilt weten of u voor vergoeding in aanmerking komt dient u zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Witte bloemen

Tarieven

Bekijk hier onze tarieven.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.