Wondzorg

Bij de behandeling van wonden moet er worden gekeken naar verschillende aspecten. Zo kijken we naar de kleur, geur, de omgeving en nog veel meer belangrijke kenmerken. Aan de hand van deze gegevens gaan we bekijken welk wondmateriaal het beste geschikt is voor uw wond. Vaak wordt uw wond 2-3 maal per week verzorgd, hier kunt u eventueel zelf een rol in spelen. Maar naast het materiaal dat op uw wond gaat, kunnen we in sommige gevallen meerdere therapieën toepassen om de wondgenezing stimuleren.

Wondzorg en zwachtelen

Wanneer uw lichaamsdeel waar de wond zit of de omgeving van uw wond vocht bevat werkt dat de wondgenezing tegen. Vocht zorgt namelijk voor druk in het omliggend weefsel en hierdoor is de doorbloeding naar en van de wond niet goed. Om ervoor te zorgen dat dit vocht het lichaamsdeel verlaat maken we gebruik van plakzwachtels. De druk van buitenaf in combinatie met beweging zorgt ervoor dat het vocht omhoog gestuwd wordt naar een plek die het weer opneemt in de bloedbaan. Met deze zwachtels past u meestal nog in uw schoenen.

Klittenbandsysteem

Het klittenbandsysteem wordt bij wondzorg ingezet als een zwachtel. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener. Dit kan ervoor zorgen dat u beter instaat bent zelf de wondzorg uit te voeren. Ook wanneer de wondzorg meer dan 2-3 maal per week uitgevoerd moet worden biedt dit systeem uitkomst omdat het snel aan- en uitgetrokken en gewassen kan worden. Zie voor meer informatie klittenbandcompressiesysteem.

Intermitterende compressietherapie

In enkele gevallen kan het zijn dat alleen zwachtelen de wondgenezing onvoldoende stimuleert, in dit geval gebruiken we vaak intermitterende compressietherapie (ook wel IPC genoemd). Dit is een apparaat die met behulp van luchtdruk de werking van het lymfestelsel en daarmee afvoer van vocht en afvalstoffen stimuleert. Zie voor meer informatie intermitterende compressietherapie.

De behandeling

Er bestaan veel soorten wonden, de meeste genezen vanzelf. Sommige wonden moeten voor een langere periode behandeld worden voordat ze genezen. De huidtherapeut kan de huisarts ondersteunen bij de behandeling van deze wonden. De huisarts zal u in dit geval doorverwijzen naar de huidtherapeut. Deze gaan samen het beste behandelplan opstellen.

Witte bloemen

Tarieven

Bekijk hier onze tarieven.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoon en e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lymfetaping

Wanneer we te maken hebben met hard weefsel kunnen we in sommige gevallen gebruik maken van kinesiotape. Dit zorgt ervoor dat het weefsel weer soepel wordt en de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Therapeutisch elastische kousen

Ook na het genezen van een ulcus is het vaak zeer belangrijk compressietherapie te blijven toepassen omdat het risico op een recidief erg groot is. Daarom meten we therapeutisch elastische kousen aan. Zie voor meer informatie therapeutische elastische kousen.

Vergoeding

Omdat huidtherapeuten over het algemeen wonden verzorgen met oedeem worden de behandelingen vergoed onder oedeemtherapie. Oedeemtherapie wordt vergoedt vanuit het fysiotherapie pakket. De eerste 20 behandelingen moeten vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Of dit bij u vergoedt wordt hangt ervan af hoe u verzekerd bent. Wij raden u dan ook altijd aan om zelf na te kijken voor hoeveel behandelingen u verzekerd bent. Indien de behandelingen niet vergoed worden, kunt u ervoor kiezen deze zelf te betalen. In dit geval houden wij de tarieven aan vermeldt op onze tarievenlijst.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u ons bereiken via telefoon, e-mail of u kunt het contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur.