Nieuwsbrief 6, december 2020: rosacea

Rosacea op de wang

Inleiding

Rosacea staat in het Latijns voor ‘made of roses’. Dit klinkt mooier dan het daadwerkelijk is want de roses verwijzen naar het erytheem wat niet alleen het gelaat maar ook de ogen kan aantasten. Naast erytheem doen zich ook teleangiëctastieën, verdikte huid, papels en pustels voor. Rosacea is een chronisch inflammatoire aandoening en kenmerkt zich door remissies en exacerbaties. De aandoening uit zich vaak pas na het 30e jaar, voornamelijk bij lichte huidtypes en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Het is voor een deel genetisch bepaald en het andere deel is voor alsnog onbekend, wel zijn er verschillende theorieën die zich uitlaten over de pathofysiologie.

Één bekende theorie is die van de demodex mijt. De demodex mijt is op iedere huid aanwezig in de haar- en talgklieren. Echter zien we dat bij rosacea de aanwezigheid verviervoudigd. Deze mijt heeft geen anus, eet zich twee weken vol waarna hij sterft. Volgens de theorie geeft dit een immuunreactie waardoor de roodheid ontstaat. Daarnaast zijn er een aantal bekende factoren die rosacea triggeren zoals warmte, stress, hete dranken, alcohol en pittig eten.

Rosacea lijkt een systeemziekte die zich niet beperkt tot de huid. Uit recent onderzoek is gebleken dat rosacea vaak gerelateerd wordt aan variërende allergieën, maar ook longziektes, darmaandoeningen en metabole ziektes als hypertensie en diabetes.

Wanneer een patiënt wordt gediagnosticeerd met rosacea is het van belang een huidtherapeut in te schakelen. Want naast medicatie dient een patiënt goede voorlichting te krijgen over de aandoening. Door middel van verschillende therapieën, voorlichting en huidverzorgingsproducten kan rosacea gestabiliseerd worden en exacerbaties zoveel mogelijk voorkomen worden. Samenwerken met een diëtist kan hierin van belang zijn.

Intakegesprek

Het doel van het intakegesprek is om onderstaande factoren inzichtelijk te maken.

  • Klachten
  • Beloop
  • Triggers → zon, warmte, stress, hete dranken, pittig eten en alcohol
  • Voeding → tomaten, chocolade, zuivel, spinazie, soja, rozijnen, pruimen, curry, banaan, azijn, avocado en aubergine
  • Huidverzorging
  • Therapie verleden en resultaat

Aan de hand van de intake en de inspectie zal er in samenspraak met de patiënt worden gekeken welke factoren de rosacea beïnvloeden en wordt er een behandelplan opgesteld met bijbehorende adviezen. Tevens zal er gekeken worden of de patiënt gebaat is bij een doorverwijzing naar een ander specialisme.

Zelfmanagement

Patiënten met rosacea zijn gebaat bij het opvolgen van adviezen en huidverzorgingsproducten, hierin is therapietrouw ontzettend belangrijk. Adviezen hebben met name betrekking op het vermijden van triggers. Om erachter te komen welke triggers dit zijn kunnen patiënten een dagboek bijhouden. Op deze wijze kunnen zij inzichtelijk maken welke factoren op hen van toepassing zijn en kan er samen een plan van aanpak gemaakt worden.

Daarnaast is het van belang de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Denk hierbij aan kalmerende en huidbarrière verstevigende producten en een zonnebrandcrème. Het juiste gebruik van producten werkt ook ten goede op de behandeling. De huid zal hierdoor namelijk minder snel irriteren en een beter resultaat geven. Daarnaast hebben patiënten met rosacea veel profijt van huidverzorgingsproducten in de onderhoudsfase. Met behulp van het camouflageproduct Lycogel kan de huid op een veilige manier gecamoufleerd worden en zal de huid sneller herstellen en de gevolgen van een behandeling zoals roodheid minder zichtbaar zijn.

Behandelingen

Chemische peeling

In de nieuwsbrief ‘Acne’ is de werking van chemische peelings na te lezen. Het doel van een chemische peeling bij rosacea is om de huid met bewezen effectieve ingrediënten te kalmeren, ontstekingen en roodheid te reduceren en de huidbarrière te versterken. Er wordt enkel gebruik gemaakt van milde peelings met ingrediënten als hibiscus, salicyl- en amandelzuur om irritatie van de huid te voorkomen. Door tijdig de huid voor te bereiden middels huidverzorgingsproducten zal de kans op irritatie verminderen.

Chemische peelings worden geadviseerd in een kuurverband van 6 behandelingen. De behandeling zal iedere 2 weken plaatsvinden. Wanneer de huid in balans en onder controle is, is het raadzaam iedere 2 maanden te behandelen om het resultaat te behouden.

Camouflagetherapie

Het doel van camouflagetherapie is om storende kleurverschillen te camoufleren. In het geval van rosacea zal dit gaan om de roodheid in het gelaat. Bij Dermea werken wij met Lycogel. Dit camouflageproduct bevat de 12 actieve ingrediënten van het LYCO-Complex die de huid voorziet van voldoende zuurstof, hydratatie en voedingsstoffen. Het beschermt en versterkt de huidbarrière, stimuleert celvernieuwing, zit boordevol antioxidanten en bevordert de tolerantie van de gevoelige huid. Daarnaast bevat Lycogel een SPF die de hele dag bijdraagt aan de bescherming van de huid tegen de zon.

Tijdens de eerste behandeling zal de juiste kleur worden bepaald waarna de producten worden besteld. De tweede behandeling zal bestaan uit het afleveren van de producten met bijbehorende instructies voor het aanbrengen.

Microneedling

Door middel van microneedling worden er kleine oppervlakkige beschadigingen gemaakt aan de epidermis. Op deze manier worden keratinocyten gestimuleerd tot het aanmaken van cytokines en groeifactoren. Bij rosacea ligt de focus op de Epidermal Growth Factor (EGF). Deze groeifactor is verantwoordelijk voor het verbeteren van de cel functies en het verdikken van de epidermis waardoor huidbarrière verbetert. Door middel van microneedling treedt er weinig tot geen inflammatie op waardoor irritatie wordt voorkomen.
Microneedling wordt geadviseerd in een kuurverband van 4 tot 6 behandelingen. De behandeling zal iedere 4 weken plaatsvinden.

Electrocoagulatie

Electrocoagulatie kan worden ingezet om teleangiëctastieën permanent te verwijderen. Met behulp van een minuscuul naaldje wordt een hoogfrequente wisselstroom gegeven aan het bloedvaatje. De warmte zorgt voor stolling van de eiwitten in het bloed waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan kleven. Het lichaam ruimt dit vervolgens op waardoor het vaatje niet meer zichtbaar zal zijn.

Het aantal behandelingen hangt af van de uitgebreidheid van de teleangiëctastieën. Doorgaans zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 3 weken.

Vergoeding

Chemische peelings bij papulopustuleuze rosacea en camouflagetherapie kunnen worden vergoedt uit het aanvullende verzekeringspakket. Hier is geen verwijzing voor nodig. Microneedling en electrocoagulatie worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Het intakegesprek kost eenmalig € 18 en wordt niet vergoed door de verzekering. Raadpleeg onze site voor meer patiënten informatie en de tarieven.

Nieuws in de praktijk

Serozinc van La Roche Posay

Serozinc is een verzachtende toner voor de vette probleemhuid. Dit product bevat zinksulfaat waardoor het kalmerend en zuiverend werkt bij huidirritaties. Ideaal om de huid te beschermen in tijden van maskne, maar ook bij de geïrriteerde huid na het scheren of waterpokken en brandwonden.
De Serozinc is verpakt in een sprayflacon en hierdoor makkelijk aan te brengen.

Dit product is verkrijgbaar bij Dermea.

Serozinc van La Roche Posay

Tot slot

In de nieuwsbrief van januari zal Joëlle ons meer vertellen over keratosis pilaris.