Nieuwsbrief 8, september 2021: Vaat,- & Pigmentlaser

KTP-laser

KTP-laser

Intro

De KTP laser is een effectieve behandelmethode om vaatjes(roodheid), pigment en huidbultjes te verwijderen of te verminderen. De laser straalt een lichtbundel uit, wanneer dit in aanraking komt met de bloedvaten en/of pigment wordt het licht omgezet in energie, oftewel warmte. Hierdoor coaguleert het bloedvat of de pigmentvlek en wordt het afgebroken en opgeruimd door het lichaam. En doordat de laser zo precies en oppervlakkig werkt zijn er geen nadelige effecten van de omliggende huid.

Indicaties

Couperose

Teleangiëctastieën (als gevolg van radiotherapie)

Rosacea

Spider naevi

Angioma senilis (cherry angioom)

Hemangiomen

Lentigo solaris

Naevus Flammeus (wijnvlek, ooievaarsbeet)

Xanthelasma

Talgklierhyperplasie

Andere vormen van pigmentatie

20210918_120047

Voorbehandeling

Het is belangrijk 6 weken voor de behandeling de huid niet bloot te stellen aan de zon en niet onder de zonnebank te gaan. Wanneer de huid gekleurd is door de zon(nebank) kan deze reageren met deze laser wat kan resulteren in pigmentvlekken.

Bepaalde aandoeningen en medicatie kunnen reageren met het laserlicht waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Bijzonderheden of wijzigingen in gezondheid of medicatiegebruik dienen gemeld te worden bij de huidtherapeut.

Behandeling

De KTP-laser zorgt voor een selectieve foto-thermische reactie in de huid. Dit betekent dat alleen de rode vaatjes of het pigment worden vernietigd tijdens de behandeling. De omliggende huid blijft intact. De laser geeft een energie af in de huid dat wordt geabsorbeerd door de rode bloedkleurstof (hemoglobine) of de melanine (afhankelijk van de golflengte) in de oppervlakkig gelegen verwijde vaatjes of pigment. Hierdoor ontstaat er warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat het vaatje/pigment wordt afgebroken. Na de behandeling kan het vaatje/pigment grijs of donkerder verkleuren waarna het wordt opgeruimd door het lichaam. Het effect van de behandeling kan bij sommige mensen al direct na de behandeling zichtbaar zijn, bij anderen heeft het wat tijd nodig. Het eindresultaat is zichtbaar 4-6 weken na de behandeling, pas dan heeft het lichaam de tijd gehad om alles op te ruimen.

Verwachtingen tijdens de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 15-30 minuten, dit hangt af van de indicatie en het behandelgebied. De huidtherapeut geeft met de laser kleine pulsjes op de huid. Deze pulsen kan de patiënt als een warm/prikkelend ervaren. De meeste mensen vinden deze behandeling goed te verdragen.

Nabehandeling

Na de behandeling kan de huid wat roodheid en zwelling vertonen. Dit is een gewenste reactie en zal binnen 24-48 uur afnemen. Voornamelijk op de wangen kan er in de dagen erna nog wat vocht aanwezig zijn in de huid, die ook zwelling veroorzaakt. Dit neemt vanzelf weer af. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan, deze zullen worden opgeruimd door het lichaam. Wij adviseren de eerste 72 uur niet in een sauna, warm bad of jacuzzi te gaan of sportactiviteiten te ondernemen i.v.m. vaatverwijding en zodat de hitte uit de huid kan verdwijnen. Kort douchen mag wel. Daarnaast is het advies tot 6 weken na de behandeling de huid niet bloot te stellen aan de zon of zonnebank en is het dagelijks gebruik van een antizonnebrandcrème van belang. Dit in verband met het risico op het ontstaan van pigmentvlekken.

Vergoeding

De behandelindicaties van de KTP-laser worden als cosmetisch gezien en zullen daarom niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Prijzen liggen tussen de 75-250 euro.

Aantal behandelingen en resultaat

Voor het gewenste resultaat zijn er gemiddeld 1 tot 3 behandelingen nodig. Het aantal behandelingen kan afwijken afhankelijk van de indicatie en het te behandelen gebied. Dit zal tijdens het intakegesprek met u besproken worden. De behandelingen zullen iedere 6 weken plaatsvinden.

0001-8159556710_20210918_192520_0000

Nieuws in de praktijk

Lotte met zwangerschapsverlof

Vanaf 30-08-2021 is Lotte met zwangerschapsverlof. Zij zal afwezig zijn t/m 01-01-2022. Tot die tijd zal de praktijk in Wijk bij duurstede overgenomen worden door Malou.

Even Voorstellen... Malou

Mijn naam is Malou Schutten. Ik heb de opleiding Huidtherapie gestudeerd aan Hogeschool Utrecht, waar ik in 2021 ben afgestudeerd. Tijdens mijn opleiding heb ik mijn huidtherapeutische stage mogen lopen bij Dermea. Een hele leerzame en leuke periode waarbij ik kennis heb mogen maken met de medische kant van ons vakgebied. Ik was dan ook erg enthousiast dat ik na mijn afstuderen de kans kreeg om bij Dermea aan de slag te gaan als huidtherapeut!

Ik hoop bij Dermea veel te kunnen betekenen voor mensen met verschillende huidproblemen. Met een luisterend oor, kennis en veel enthousiasme ga ik er samen met de cliënt voor om zijn/haar doelen te bereiken!

Lotte
Screenshot_20210920-113950_Instagram

Tot slot

Mochten jullie suggesties hebben voor onze nieuwsbrief of een onderwerp waar je graag meer over wilt weten, laat het ons weten! info@dermea.nl

In onze volgende nieuwsbrief we meer vertellen over keratosis pilaris