Nieuwsbrief 2, Juni 2020: Acne en de huidtherapeut

LotteMijn naam is Lotte en ik ben sinds twee jaar werkzaam bij Dermea. De locatie waar ik voornamelijk te vinden ben is Wijk bij Duurstede en omstreken. Ik zou graag zien dat de huidtherapeut een grotere rol gaat spelen binnen de behandeling van acne. Wij kunnen veel toevoegen aan de behandeling en advies met betrekking tot zelfmanagement. Daarom lijkt het mij interessant om in deze nieuwsbrief acne aan het daglicht te brengen en een toelichting te geven welke behandelingen wij hierbij toepassen. 

Acne is een veel geziene huidaandoening in de huidtherapeutische praktijk. Ongeveer 85% van de adolescenten heeft acne of heeft dit in het verleden gehad. Acne kan van grote invloed zijn op een individu, denk hierbij bijvoorbeeld aan psychosociale klachten. Ook na de actieve fase kunnen patiënten hier nog klachten van ervaren. Het manifesteert zich namelijk met restverschijnselen als pigmentaties en littekens. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de patiënt te voorzien van adviezen en te starten met een bijpassende behandeling. Dit vereist een goede samenwerking tussen huidtherapeut en huisarts/dermatoloog. Wanneer er overwogen wordt of medicatie wel nodig is, er medicatie gegeven wordt maar ook wanneer de medicatie niet blijkt aan te slaan kunt u de patiënt doorverwijzen naar de huidtherapeut. Zo kunnen wij een belangrijke rol spelen bij de zelfmanagement door de patiënt, onzekerheden door de acne en (aanvullende) behandeling hiervan.  Als huidtherapeut behandelen wij acné van matig tot ernstige vormen maar tevens ook pigmentaties of acne-littekens. Hieronder leest u meer over de opties en hoe wij acne behandelen. 

Intake

Het doel van de intake is om inzicht te krijgen in de klachten, verzorging van de huid en of er een relatie is tot voeding. Een goede verzorging van de huid en het gebruik van de juiste producten is essentieel in het behandelen van acne. Het grootste gedeelte van de therapie bestaat namelijk uit verzorging thuis door middel van producten. Daarnaast zoeken we uit of er mogelijk een relatie is tot voeding. Uit onderzoek blijkt immers steeds vaker dat voeding wel degelijk een rol speelt in het ontstaan van acne. 

Naast de intake wordt de huid aandachtig geïnspecteerd. De uitkomst van de analyse op basis van inspectie, klachten en wensen bepaald welke behandeling het meest geschikt is. Gezamenlijk met de patiënt in kwestie wordt er een specifiek behandelplan opgesteld. Daarnaast krijgt ieder een productadvies met bijbehorende gratis samples.

Adviezen en producten voor thuis

Patiënten worden tijdens het intakegesprek voorzien van adviezen en een bijpassend productadvies. Zoals hierboven benoemd is het gebruik van de juiste producten de sleutel naar een mooi resultaat in de behandeling van acne. Het doel van producten is om nieuwe laesies te voorkomen door middel van het in balans brengen van het microbioom en het herstellen van de vochtbalans. Het voordeel van producten, in tegenstelling tot medicatie, is dat het langdurig gebruikt kan worden zonder nadelige effecten. Bovendien hebben ze geen bijwerkingen. Mede hierdoor zal de therapietrouw toenemen wat van essentieel belang is om resultaat te behalen. Praktijkervaring laat zien dat voornamelijk bij de puberende jongens het gebruik van alleen thuisproducten al reductie van acne laesies oplevert.  

Naast het belang van de juiste verzorging blijkt voeding een belangrijk aspect. Voorheen werd namelijk gedacht dat voeding als zuivel en koolhydraten geen rol speelde in het ontstaan van acne. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Factoren met een relatie tot voeding, in het ontstaan van acne, zijn een verhoogd IGF-1, insuline en groeihormonen. Zuivel en koolhydraten stimuleren deze overproductie. Het resultaat van overproductie zorgt voor een hyperfunctie van de cellen. Dit uit zich in overstimulatie van keratinocyten en verhoogde productie van sebum en androgenen, welke de kans op acne vergroten.  Praktijkervaring laat een positief effect zien op acne wanneer men de inname reduceert van dierlijke producten en voeding met een hoge glycemische index. Door kleine veranderingen toe te passen met een positief effect wordt de therapietrouw vergroot.

Dieptereiniging

Bij een dieptereiniging worden op een efficiënte en hygiënische manier alle comedonen, pustels en papels verwijderd zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit wordt gedaan om verergering en de vorming van littekens te voorkomen. Patiënten waarbij een dieptereiniging wordt toegepast komen doorgaans één keer in de twee weken. Dieptereiniging wordt altijd gecombineerd met producten voor thuis en kan eventueel gecombineerd worden met een chemische peeling.

Chem peelingEen chemische peeling bestaat uit een oplossing van zuren en/of enzymen die op de huid worden aangebracht. In de huid zijn keratinocyten onderling met elkaar verbonden. De zuren en enzymen zorgen ervoor dat deze verbinding wordt opgelost waardoor er squamae ontstaat en keratinocyten loslaten. Tevens zijn er ook peelings die zorgen voor het dode van de Propionibacterium acnes, met als resultaat minder inflammatie. Deze eigenschappen van de peelings zijn ideaal voor het behandelen van papels, pustels en comedonen. Glycolzuur en salicylzuur blijken bewezen effectief in de behandeling van acne vulgaris. Zoals eerder benoemd kunnen ook acne-littekens behandelt worden door middel van peelings. Door het activeren van de fibroblast wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Littekens worden hierdoor minder zichtbaar. Bovendien zijn er ook peelings die een oplichtend effect hebben in het geval van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Pigmentaties worden minder zichtbaar door het stimuleren van de celvernieuwing en de afschilfering van overtollig pigment. 

De peelings zijn verdeeld in verschillende dieptes. Zo werken wij onder andere met salicylzuur. Salicylzuur heeft het grootste molecuul en geeft hierdoor een oppervlakkig keratolytisch effect. 

Bij Dermea wordt er gewerkt met de hoogwaardige peelings van Dermaquest. Patiënten met acne worden gemiddeld 6 tot 8 behandeld met een interval van 2 à 3 weken. Wij zien in de praktijk een mooi effect op matig tot ernstige acné en PIH. 

Naast chemische peelings voeren wij ook de behandeling microneedling uit door middel van de dermapen. Dit is een pen waar op een vibrerend kopje met 12 naaldjes zit bevestigd. Door microverwondingen in de epidermis te maken worden keratinocyten geactiveerd om wondgenezing in gang te zetten met als resultaat de aanmaak van epidermal growth factor (EGF) en cytokines. Uit de literatuur blijkt dat indirect door cel tot cel communicatie de fibroblast wordt aangezet om collageen en elastine aan te maken. Gemiddeld passen wij microneedling 3 tot 6 keer toe met een interval van 4 weken. 

Vergoeding

Acnetherapie kan worden vergoed vanuit het aanvullend verzekeringspakket. De patiënt kan met de verwijzing van de huisarts de behandelingen declareren. Wij raden onze patiënten aan om zelf hun polis te raadplegen of contact op te nemen met hun zorgverzekeraar. Het intakegesprek kost eenmalig 18 euro en wordt niet vergoed door de verzekering.

Nieuws in de praktijk

Team foto

Eindelijk was het zover! 1 Juni hebben wij onze intrek kunnen nemen in het Gezondheidscentrum Kromme rijn in Bunnik. Na heel wat geklus is onze kamer prachtig geworden en zijn we vanaf 15 Juni begonnen met ons patiëntenspreekuur. Wij hebben er zin in! Ons nieuwe praktijkadres is:

Dermea Bunnik
Gezondheidscentrum Kromme Rijn
Laan van Broekhuijzen 10
3981XB Bunnik

Alle andere praktijkadressen en openingstijden blijven ongewijzigd.

LeonoreNaast onze nieuwe praktijklocatie hebben we er ook nog een nieuwe collega bij, Leonore. Zij zal voornamelijk te vinden zijn in de regio Bunnik en Odijk. Haar werkdagen zijn Maandag en Donderdag. Even voorstellen:

Mijn naam is Leonore van Gestel en graag stel ik mij aan u voor. Ik woon in Driebergen, ben getrouwd en moeder van 2 kinderen. Sinds juni 2020 ben ik werkzaam als huidtherapeut in de mooie en veelzijdige praktijk Dermea. In 2009 ben ik gestart met de HBO-opleiding Huidtherapie in Utrecht, waar ik in 2013 afstudeerde.

In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring op gedaan op het gebied van oedeem, het behandelen van wonden en acnetherapie. Omdat ieder mens uniek is, krijgt ieder een persoonlijk behandelplan om het probleem gericht aan te pakken zonder het individu uit het oog te verliezen. Een persoonlijke benadering is daarbij in mijn ogen essentieel. Het opstellen van het behandelplan en het daarmee verminderen van het oedeem en/of het dicht krijgen van wonden geeft mij een heel goed en voldaan gevoel.

Ik ben aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en de Nederlandse Verenining van Huidtherapeuten.

Graag maak ik kennis met u in de praktijk!

Tot slot

Ik hoop dat niet alleen de inhoudt van deze nieuwsbrieven zullen zorgen voor nog een betere samenwerkingen met andere zorgverleners maar uiteraard wil ik ook iedereen uitnodigen bij ons binnen te lopen met vragen of mogelijkheden tot het uitbreiden van onze samenwerking.

Volgende maand gaat Lotte ons meer vertellen over hidradenitis suppurativa.

Literatuur

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). (2014 mei). Veldnorm Chemische Peelings. Geraadpleegd van https://www.huidziekten.nl/richtlijnen/veldnorm-chemische-peelings-2014.pdf

Dermatologie voor huidtherapeut (Dr. de Groot, dr. Toonstra & J.M. Lorist, 2012)

NHG-Standaard Acne (NHG). (2017 april). Acne, https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/acne 

Kessler E, Flanagan K, Chia C, Rogers C, Glaser DA. Comparison of alpha- and beta-hydroxy acid chemical peels in the treatment of mild to moderately severe facial acne vulgaris. Dermatol Surg. 2008;34:45-50.

https://www.dr-jetskeultee.nl/acne_voeding/ 

Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris. Experimental Dermatology, 2009